Intrebari si raspunsuri

Intrebare: Ce este un sistem septic?
Raspuns: Este un sistem de tratare a apelor uzate eliminate dintr-o gospodarie. El deserveste de obice o singura casa. Apele uzate din gospodarie intra in fosa septica printr-un sistem de canalizare unde este tratata inainte de a ajunge din nou in natura. Sistemele moderne contin o fosa septica compartimentata, in primul compartiment se retin partile solide, grasimile si unsorurile si un camp (teren de drenaj) unde se elibereaza lichidele.

Intrebare: Cat de des trebuie vidanjata fosa septica?
Raspuns: In conditii de uzura normala o data pe an sau in cazul familiilor numeroase de doua ori pe an.

Intrebare: Daca nu am avut niciodata probleme cu fosa septica, trebuie sa o vidanjez?
Raspuns: Prima functie a fosei septice este de a separa lichidele de solide. Solidele sunt retinute in rezervorul de dupa decantare. Macerarea se produce in timp, iar rata de acumulare a solidelor depaseste rata de macerare ale acestora in plus nu toate solidele sunt macerabile. Fosa septica trebuie vidanjata periodic pentru ca nu cumva fosa septica sa inceapa sa cedeze iar solidele sa se depuna pe conducte opturand-o.

Intrebare: Ce ar trebui sa pun in sistemul meu septic?
Raspuns: Fosa septica este conceputa pentru tratarea apelor menajere generate prin activitati de rutina a producatorilor de ape uzate (adica pentru scaldat ,spalat de vase toate utilizarile zilnice ale unei familii), nu aruncati produse chimice concentrate cum ar fi pesticide, lacuri si vopselesolventi sau degresanti. Fractiunea lichida a apelor uzate se evacuate este in pamant iar unele produse chimice organice vor curge netratate prin fosa septica contaminand solul. Nu aruncati prezervative , produse de igiena feminina, tampoane sau alte deseuri solide intr-un sistem septic, aceste produse sunt nemacerabile si reduc capacitatea fosei dumneavoastra.

Intrebare: Este ok sa folosesc inalitor de rufe in sistemul meu septic?
Raspuns: Da, atat timp cat este folosit moderat doar in gospodarie rata de deversare nu produceo concentratie suficient de clor rezidual pentru a putea face sistemul septic sa cedeze.

Intrebare: Ce este o sicana?
Raspuns: O sicana este o componenta a Fosei septice care directioneaza toata canalizarea spre partea interioara a rezervorului. Sicana previne grasimile si gunoiul care pluteste sa iasa din fosa septica.

Intrebare: Ce este apa gri?
Raspuns: Apa gri este parte din apele uzate produse in gospodarii dar nu provine de la toalete sau
pisoare, aceasta este produsa de masina de spalat, chiuvete de bucatarie cabine de dus etc.

Intrebare: Ce este apa neagra?
Raspuns: Apa neagra este parte din apele uzate provenite de la toalete si pisoare.

Intrebare: Iarba din jurul fosei septice este de o culoare diferita decat restul gazonului. De ce?
Raspuns: In cazul in care iarba de deasupra Fosei septice este luxurianta, iar solul este umed, este posibil sa aveti probleme cu sistemul septic. Trebuie sa contactati un expert pentru a examina sistemul septic pentru a izola cauza. In cazul in care iarbe de deasupra fosei septice este maro, cel mai probabil nu este suficient sol fertil pentru a sprijini radacinile gazonului pe rezervorul septic.

Intrebare: Inainte de a pune casa pentru vanzare,trebuie vidanjata fosa septica?
Raspuns: Daca vidanjarea fosei septice a fost facuta periodic o data pe an nu exista nici o problema sa scoateti casa pe piata, daca nu ati urmat o intretinere periodica pentru vidanjare, inainte de a scoate casa la vanzare puteti contacta o firma de specialitate pentru vidanjarea fosei septice.
Daca sunteti ingijorati in legatura cu starea sistemului septic puteti contacta o firma de specialitate pentru va inspecta si efectua eventuale reparatii minore sistemului septic inainte de a pune casa pe piata.

Intrebare: Ar trebui sa folosesc detergent de rufe lichid sau granulat?
Raspuns:Detergentii granulati ies din masina de spalat si se depun in fosa septica.
Detergentii lichizi nu au aceasta problema.

Intrebare: Sistemul meu septic nu mai functioneaza. Ce fac acum?
Raspuns: Contactati o societate care se ocupa cu montarea sistemelor septice, sau o firma de inginerie care se ocupa cu rezolvarea sau corectarea problemelor sistemului septic.